Váraszói Meteorológiai Szolgálat - Pétervásárai Kistérségre kiadott előrejelzésRövidtávú előrejelzés
Hosszútávú előrejelzés
Népi megfigyelések, hagyományok
Humánmeteorológia
Jelenidő térképek
Az ember és az időjárás
Időjárás - kicsit másképp
Információk
FórumVáltozékonyság terhel, de javul a humánmeteorológiai helyzet

ICI Interaktív Zrt. - 2013. június 4., kedd, 13:34

Szerdán már elkezdődik a melegedés és a javulás időjárásunkban, de a változékonyság egészen a hétvégéig megmarad. Napról napra emelkedik a hőmérséklet, a hajnalok is fokozatosan enyhülnek.

 

Szerdán front nem érkezik a térségünkbe, de humánmeteorológiailag is változékony időre számíthatunk. Többen tapasztalhatnak vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat, nem javasolt megterhelő munkát végezni. A zivataros vidékeken az asztmások állapota átmenetileg romolhat, nekik ajánlott zárt térben tartózkodni a vihar ideje alatt, és lepihenni egy rövid időre.  A magasban kezdődő melegedés miatt a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében is megszaporodhatnak a kellemetlen tünetek. Gyengébb migrén, és kisebb fokú koncentrálási problémák léphetnek fel, a Dunántúlon az élénk szél pedig nyugtalanságot, ingerlékenységet válthat ki. Sportolással mind a fáradtság, mind az idegi feszültség mértéke csökkenthető. A futás, biciklizés, vagy akár a túrázás is jótékonyan hat a közérzetre, közben erősödik az immunrendszer, és a szervezetünk is pihen, felfrissül a szellem. A migrén ellen fogyasszunk vízhajtó hatású teát, például csalánteát.

A kevésbé frontérzékenyek a javulás pozitív hatásait tapasztalhatják, a hűvösebb és kellemetlen hétkezdetet követően a csapadékmentes tájakon jól esik kimozdulni a szabadba, sétálni, sportolni. Most még a növények pollenszórása sem erősödött fel túlságosan, ezért az allergiások is könnyebb időszakot élnek meg. Ők is bátran tölthetnek akár hosszabb időt is a természetben, a hét vége felé már romlani fog a pollenhelyzet.

A déli órákban a napos vidékeken az UV-sugárzás hirtelen érheti el az erős, vagy akár a nagyon erős fokozatot is, a váltakozó felhőzet hatására pedig gyorsan ingadozhat a szintje. Éppen ezért csalóka lehet, szinte észre sem vesszük a leégést. Magas faktorszámú fényvédő szereket használjunk, legalább 30-as, az érzékenyebbek 40-es erősségűvel védjék a bőrüket a káros sugaraktól!

 

A közlekedést záporoktól nedves útburkolat teheti nehezebbé, jelentősen megnövekszik a féktáv az érintett területeken. Zivatarokban átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek, amik csökkentik a menetstabilitást, az esetlegesen letörő faágak pedig veszélyesek lehetnek az autósok és a gyalogosok számára egyaránt.

Fotó: Kovács Henrikwww.eszakhevesido.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!